Monday, December 21, 2009

3 Days 2 Nites Langkawi, Kedah

...Bercuti2 di Langkawi pada 18~20 December merupakan satu percutian tanpa dirancang...Sebenarnya aku menyibuk je my uncle and aunty nak pergi honeymoon...hehehehe...Tak sangka pulak menjadi satu percutian yang menyeronokkan...Mari kita terjahh Langkawi.... ;)
18 December 2009 : Penang ~ Kuala Perlis ~ Langkawi
...Seawal jam 7am aku, Abahjan & Mamajan (panggilan untuk my uncle & aunty) bertolak dari rumah menuju jety Kuala Perlis...Berhenti rehat di R&R Gurun...Lebih kurang 20minit, kami meyambung semula perjalanan...Excited nak sampai awal di Kuala Perlis...Mamajan minta tolong kawan dia belikan tiket ferry...Paling awal yang kitaorang dapat pukul 12.30 noon...Oklah maknanya we all have to wait about 2-3 hours kat Kuala Perlis...Manusia begitu ramai di jetty semua orang berpusu-pusu nak ke Langkawi...Yelah 3hari public holiday kan tambah pulak musim cuti sekolah...
...Dah tak ingat bila last aku pergi Langkawi...By the way harga tiket from Kuala Perlis - Langkawi RM18/way...It takes about 45minit untuk tiba di Jety Kuah, Langkawi...Pic kat atas ni aku snap time ferry baru nak bertolak ke Langkawi dan sebelum aku Zzzz....hehehe...Cuaca agak suram coz hujan baru saja berhenti...Risau jugak kalau berterusan hujan tak boleh nak jalan2 nanti...
...Sempat berposing dalam ferry...Dalam ferry ni memamg penuh dengan manusia...Bila dah penuh tak payah cakap la bising bangat...Dengan budak2 kecil berlari2...Ada yang nangis maybe takut first time kot...Ada yang excited...Macam aku kecik2 dulu...heheheh...Kebisingan itu semua aku tinggalkan sekejap dan aku terus layan mata yang ngatuks nih....
...Lebih kurang 1.20pm kami tiba di Jetty Kuah...Tunggu Mr B datang coz dia yang akan jadi tourist guide sepanjang we all bercuti2 di sini...Memandangkan semua last minit so agak kelam kabut la vacation ni coz tak well planned...At first we all booked bajet hotel near area Kuah tapi terlupa nak inform reception yang we all will check in late so diaorang dh release bilik...Memang blurr kejap laa at that time...Then kereta sewa pun sume full...So nak taknak kena la amek jugak Gen2 RM150/day...So kami amek 1day jew...Keta dah settle so now kena cari place to stay...Merata jugak la pusing2 area kuah nak cari hotel...At last Mr B contact his frens and luckily still ada one hotel ni but a bit off from Kuah...Its ok la...Nama hotelnya Panorama Hotel...Exterior hotel ni sejibik macam our Seri Malaysia...Yang best bout this hotel pool dia sgt cantek...RM120/nite...
...Lepas check in, Mr B bawak pegi jejalan pekan Kuah...Masa ni hujan sangat lebat...Tak boleh nak window2 shopping...Sempat pergi Hj Ismail Group...Kedai yang paling femes kat Langkawi...Macam2 ada dalam kedai nihh...Tapi aku memborong chocs je itupun yang dikirim oleh teman2...
...After that we headed to Pantai Cenang...Hujan dah renyai2...Destinasi pertama ialah UnderWater World...Tapi tak masuk pun...Just pergi duty free shop kat sana...Biasalah window2 shopping kan feveret aktiviti aku...Lepas tu kami kt Cenang Uptown...Dasat tak Langkawi pun dah ada uptown...
...Apa yang menarik di Cenang Uptown??MAcam biasa gerai2 baju...makanan...karaoke open stage...
Nak tambah kt sini, kalau ada yang memang plan nak bercuti2 di Langkawi, Pantai Cenang is the best coz siang malam sangat happening...Sebelah malamnya lagi havoc...Macam kat Bali pun ada...heheheh...



...At nite, its time me and Mr B berdating...He just took me to Dataran Helang...Trademark Langkawi tu...Nak posing pun ramai orang...So both of us just jalan2 makan angin jew la...

19 December 2009 (Saturday) : Langkawi
...Second day in Langkawi...Memandangkan kereta yang kami sewa akan dipulangkan semula pada jam 3petang maka dengan itu perlu la fully utilizedkan...Yela dh bayo mahal kan...Seawal jam 8pagi Mr B dh tiba di hotel untuk menjemput kami...Hotel Panorama tidak menyediakan breakfast jadi kami memang sengaja keluar awal untuk breakfast...Destinasi pertama breakfast di Makam Mahsuri...ada beberapa gerai makan dan juga gerai jualan dia perkaragan Makam Mahsuri...Nak masuk kena bayar RM2 kot but we all decided taknak masuk lah coz kena Q panjang pulak...Posing sana sini sket then we headed to Kompleks Kraf Langkawi...Menariknya kat sini mempamerkan serta menjual hasil kraftangan Langkawi seperti batek, hasil anyaman, ukiran dan sebagainya...Harga??boley tahan expensive la...
...With my uncle and aunty depan lobby hotel....



...Loving couple berhoneymoon....

...Suasana dalam Kompleks Kraf Langkawi...

...Weeehuuuu ada pelamin....Pink lagi....Boleh posing tau atas pelamin tu...



...Kebetulan di Kompleks Kraf LAngkawi ni tgh mengadakan pameran congkak 2009...At this area memang pelbagai reka bentuk congkak dipamerkan...Memang superb la hasil kerja tangan diaorang...




...Pic kat atas ni pulak Mr B tolong snap...Black Sand Beach...Time ni tengah panas terik so posing ala kadar jew...



...Harbour Park...perrghhh memang gilos kayos la orang2 empunya yatch ni...

...Pemandagan sepanjang Pantai Cenang...Kalau sebelah malam lg cantek dan menarik serta happening...


...I love this place...Kalau berkesempatan memang nak stay kat sini...Awana Porto Malai...




...Last destination before sent back our kereta...Langkawi Fair..The largest shopping mall in Langkawi...


...Malam terakhir di Langkawi...Mr B and me just spent time @ Pantai Cenang...We all lepak sambil berborak till late nite...Sangat best layan blues...
20 December 2009 (Sunday) : Langkawi ~ Kuala Perlis ~ Penang
...Sekejap je rasanya menghabiskan cuti di Langkawi...Ferry from Kuah ke Kuala Perlis jam 11pagi...Mr B sent us to jetty...and is the time to say good bye to Langkawi and Mr B...hehehee...
...Even percutian kali ni memang sempoi giler coz tak banyak destination yang kami lawati kat Langkawi ni...tapi tetap enjoy...
...Maybe next time we go for Mangrove ke...Island hoping ke...Jom kita plan kawan2...


5 comments:

Leez said...

Buzu...
mana gambar Mr. B nya?? Heheheh....
Cover line mcm kak leez gak ke? huhuh

Buzu Ediany said...

K.Leez : pic Mr B expose kt FB jew...hehehehe...

nunä.ämät said...

hak hak hak...
aku pun baru nak mengomen. mana gambar cik abe nya? ... dalam fesbuk hang published pulak......

!eNa PnG said...

ahaks... besh beb.. mau p jgk :d

BuzuEdiany said...

Cik NuNa : ...Kasi jamu mata kt fb dlu...Kt cni nenanti la expose coz terlalu worldwide sgt...kalo fb ada la jugak filternya...hahaha..

Cik ieNa : Jom lor Kita PlaN for NexT yeAR...