Friday, January 27, 2012

...4D 3N Honeymoon @ BALI ~ Day 2...

Salam Ceria dan Salam 1 Malaysia

Al kisah hari kedua kami di BALI, Indonesia.....

::: DAY 2 ~ 20 January 2012 :::

Bangun pagi dengan penuh semangat sebab arini kami akan dibawa jalan2 beberapa tempat wisata di sekitar BALI... Tune Hotel tidak menyediakan breakfast, jadinya terpaksa membeli makanan untuk alas perut di M-Mart ... Apa lagi kalo tidak mie pop perisa ayam dan nescafe mocha... Selesai breakfast, terus berkemas dan check out...Ya kami hanya menginap 1 malam sahaja di Tune Hotel ... Malam ini dan malam berikutnya kami check in di LEGIAN GUEST HOUSE...

Tepat jam 8.30am Pak Isme sudah sedia menanti di lobby...Tapi Pak Isme memperkenalkan kami Pak Ujang supir yang akan membawa kami selama di sini...Baru saya tau Pak Isme sekarang sudah jadi tauke besar... Sudah ada 5 supir yang bekerja bersama beliau...Alhamdulillah rejeki katanya...

Destinasi pertama kami adalah BATIK PAINTING...Maaf saya lupa nama galeri yang Pak Ujang bawak...Tidak membeli pun hanya sekadar menjamu mata...


...Berlatar belakangkan mesin penenun kain tradisional...

Selepas itu, kami dibawa ke SARI DEWI SILVER and GOLD COLLECTION... Boleh tengok silver making process kat sini...Selain itu ada disediakan ruang pameran hasil daripada silver dan gold ini... Harga? USD u ols...tak mampu...




Batik pun sudah, silver and gold pun sudah... Now another art craft destination...GALLERY PAINTING...
Di Bali sangat terkenal dengan painting yang murah-murah...Saya lupa nak catit nama galeri yang kami singgah... Galeri painting ini adalah hasil usaha keluarga...Karya2 yang dipamerkan semuanya untuk jualan...Artis terdiri daripada abang, adik dan kakak tuan punya galeri...Ramah dan baik orangnya...Siap bagi kami mineral water lagi walaupun kami tak beli apa2...

...Ini adalah antara hasil2 karya yang terdapat di galeri ini...

...Burung Bali kata pelukis ini...Burung ini hanya terdapat di Bali...
 
...Penulis blog ini tetap nak enterprem jugekk...

Meneruskan perjalanan ke UBUD... Singgah di satu kawasan yang femes dengan padi bukit iaitu TEGALLALANG RICE PADI TERRACE... Cantik dan memukau...Keindahan serta kehijauan padi bukitnya serta bentuk yang bertingkat-tingkat...Berposing-posing sambil menikmati keindahan alam ciptaan ilahi...kalau u ols rajin boleh aja turun sampai ke bawah...Pada i ols cukup sekadar posing dari atas... :)




Dari Tegallalang Padi Terrace dah mula feeling2 kesejukan macam kat Cameron Highland...Next destination  KINTAMANI VOLCANO dan LAKE BATUR...Kami singgah lunch di BATUR SARI RESTAURANT...Resto ini menyediakan makanan ala buffet Rp97ribu incl tax per pax ... Agak pricy tapi sebab nak merasai pengalaman makan sambil menghadap pemandangan Kintamani Volcano serta Lake Batur, kami belasah ja... Yesszaaa memang satu pengalaman yang indah ok makan-makan sambil tengok view yang cantik menarik dan tertarik gitewww... Makanan tak sedap mana pun dan tak banyak variety...Cuma SATE LILIT saja yang bagi saya enak...Sempat saya dengar waiter tu dok memberi info kepada tourist, last volcano ini memuntahkan lavanya adalah sekitar tahun 1993/1994... Yaaa masih aktif ya volcano ini...

...KINTAMANI VOLCANO...

...BATUR LAKE...


...Yang lidi tebal itu adalah SATE LILIT...tu adalah 2nd round ye...opsss...



Selesai makan, kami bergerak ke destinasi seterusnya...BUANA AMERTHA SARI AGROTOURISM...Di sini adalah salah satu agrotourism yang memproses KOPI LUWAK...Dapat lah tengok kopi luwak diproses secara tradisional... Selain kopi luwak terdapat jugak pelbagai product minuman lain... Yang menariknya pengunjung akan disajikan dengan 6 jenis minuman termasuk BALI COFFEE, GINGER TEA, LEMON GRASS TEA, COCO dan GINSENG COFFEE secara PERCUMA... For those yang nak rasa KOPI LUWAK kena bayar Rp60ribu per cup... Memang agak mahal Kopi Luwak ini... En DF saya gatai nak cuba MALE COFFEE... Rp30ribu secawan...Sangat kaw katanya...


...Biji Kopi Luwak yang telah diproses...

...Haiwan ini bernama Luwak...Diberi makan biji kopi dan KOPI LUWAK terhasil daripada najisnya ok...Eeee...

...Ini lah dia hidangan minuman FOC untuk di cuba...
 
...Male Coffee katanya Rp30ribu cup besaq tu saja...

...Tengah berlakon menggoreng bijik kopi luwak...Pakai dapuq kayu u ols...
Dari agrotourism , kami ke PURA TIRTHA EMPUL, Tampaksiring... Tirtha Empul ni maksudnya HOLY WATER SPRING... Kira temple yang terkenal jugak di Bali ni...Bayaran masuk Rp15ribu/pax kalau tak silap...Di dalam Pura ini terdapat ISTANA TAMPAKSIRING yang telah dibina semasa pemerintahan Presiden yang pertama Indonesia, Soekarno tetapi Istana ini telah ditutup sejak kes pengeboman di Bali a few years back...Seperti biasa, kami jalan2 sambil posing2... Dalam pura ini jugak terdapat gerai-gerai jualan cenderahati...Sempat jugak saya beli FM di sini...




...Ini lah yang dikatakan Holy Water...Mengikut Kepercayaan penganut agama Hindu di sini, kalo nak mensucikan diri mereka2 akan p mandi kat sini..

...Antara gerai-gerai jualan yang terdapat di PURA TIRTHA EMPUL...
Kemudian kami sambung lagi perjalanan ke PASAR SUKAWATI.. Time ni dah petang sekitar jam 4-5pm...Rasa belemoih sangat seharian dok berjalan...Tidak lama di Pasar Sukawati...Sama saja barang2 yang dijual rata-rata adalah hasil kraf tangan sebagai souvinier...







Selesai di Pasar Sukawati, kami menuju ke KRISNA OLEH-OLEH KHAS BALI ... Di sini la tempat yang selalu di rekemen oleh kawan2 yang pernah ke sini...Untuk mencari oleh-oleh di bawa pulang ke Malaysia... Makanan spt kerepek , kekacang, pakaian termasuk lah t-shirt, batik dll serta barang2 kraftangan...Harga yang ditawarkan juga murah dan berbaloi-baloi...Banyak jugak saya memborong di sini sebagai tanda ingatan buat teman-teman di Malaysia gitu... Krisna Oleh-Oleh Khas Bali ini ada 4 cabang ya dan satu daripadanya beroperasi 24jam...So anytime last minit teringat nak cari souviner, boleh datang ke sini...





Lama jugak kami kat dalam Krisna ni...Sampai dah malam la kira...Memang dah terasa kepenatan sangat...Pak Ujang tanya ada nak p mana2 lagi tak...Kami surrender...Lenguh dah kaki so lastly kami dinner kat BALE UDANG MANG ENGKING ... Sundanese Resto...yang terletak di daerah Legian...Ambience sangat lomantik...Makanan biasa ja tak lah sedap sangat...Harga ?? Hmmm mahai jugak.. Takpa 1st time experience katakan...


...OUR Table...


...Part of view  Bale Udang Mang Engking...


...Nasik Goreng Seafood - En DF...

...Mie Goreng Special - Its mine..

...Ayam Goreng Serunding...
Perut kenyang senang hati...Memang tak sabar nak balik hotel...Oh ya malam ini kami check in di LEGIAN GUEST HOUSE saya booked hotel ni melalui booking.com..Rate per nite adalah RM115.00... Jalan menuju ke hotel ini agak gelap...Terletak lebih kurang 1.5km dari main road...Kalao takdak transport memang agak payah nak kuar...Tapi pihak hotel sedia membantu untuk call teksi... Lepas check in, ada welcome drink lagi...Siap dihidangkan di bilik...Cerita pasal hotel ni, sangat berpuas hati dengan harga yang dibayar... Kami dapat deluxe room pool view...Walaupun pool nya hanya lah sekangkang kera tapi tetap mantap...Biliknya juga bersih, facilities dalam bilik pun tip top...Malam itu kami tidor nyenyak sekali...





Berakhirlah hari kedua kami di BALI...Hari ketiga akan bersambung lagi...

7 comments:

!eNa PnG said...

halamak syioknya...:D

mEiZ SHA said...

waaaaaaaaa syiokkknyerrrr...:)

Buzu Ediany said...

Iena & Meiz Sha -->> yesza mmg syiok p sana...tak puas lagi jalan2...spt mau repeat lg..mari la kita bersama2 ke sana...

Bulat said...

hye... blog u seronok untuk dilawati! therefore its worth to follow u! boleh kite share cite2 menarik lepas ni! hehe www.baitijannatijamilah.blogspot.com

Buzu Ediany said...

Bulat -->> salam kenal.. Thnks sbb sudi dropping by blog sy.. Nway i folo u too... Do keep in touch ya... :)

Azian Elias said...

wahhh!!! ke sana ye.. akka pun dah tak sabar ni.. walau dah pegi ke sana 6 kali..Macam kampung u..hee

Buzu Ediany said...

Kak Yan -->> waduh buk udah 6kali?? saya br 1st time...byk yg tak smpat nak p melawat lg...inshaAllah if berkesempatan rasa nak repeat lg...hehehe