Thursday, May 31, 2012

...Short Honeymoon @ Cherating, Pahang ...

Salam Ceria dan Salam 1 Malaysia

Pada 19 May 2012 yang lalu, saya dan En DF sempat berhanimun di CHERATING, Pahang...Actually tak plan pun nak ke sana...Disebabkan 20hb saya ada kursus di Kemaman so En DF telah mengoffer untuk menghantar saya...Jadi amik la kesempatan ini untuk cuti-cuti berdua-duaan...Disebabkan jarak antara Cherating dan Kemaman tidak begitu jauh dalam 10-15minit dah sampai so kami decide nak stay di Cherating...

Seperti yang sedia maklum, bila last minit plan ni memang tak buat booking apa-apa pun...Lagipun kami tak rushing nak p mana...So tak risau sangat lah...Gerak dari rumah lebih kurang jam 11am...Melalui jalan Genting - Sempah sebab itu adalah yang terdekat untuk ke Karak...Masuk LPT memang tak speed pun memang drive macam orang bercinta...Otw tu nampak la singboard Temerloh, UiTM Jengka, Bandar Pusat Jengka..Maka terimbau la kenangan-kenangan terindah masa dok study kat UiTM Jengka dulu...

Kami singgah di bandar Kuantan...Saja nak jalan-jalan...Banyak jugak perubahan di Kuantan...Tapi yang menarik perhatian saya adalah signboard2 peringatan yang dikeluarkan oleh JKR...Sangat menarik !!!


Dari bandar Kuantan, cadang nak ke Teluk Cempedak tapi time tu pukul 2 lebih rasa macam panas terik...So kami terus ke Cherating...Tiba di Cherating, saja p walk in hotel / chalet...Maka terjumpa lah CHERATING BAY RESORT...RM150/nite untuk studio apartment...Bilik sangat selesa dan luas...Memang puas hati...siap ada pool lagi...

...Ruang Tamu yang selesa...
...Kamar Tidur...
Sebelah petangnya kami pergi mencari SATAR dan KEROPOK LEKOR panas-panas...Di sepanjang jalan tu memang bersepah jual pelbagai makanan hasil laut...Pilih je gerai mana yang nak singgah...Jadi kami terpanggil untuk singgah di gerak EKLAS...Kalau dari Cherating gerai tu terletak di sebelah kanan...Mengorder satar 1 cucuk ada 7pcs..Sedap terasa isi ikan dan pedas2nya...Masa nak balik siap tapau lagi 1 cucuk...Nak makan kepok leko tapi dah abis...So kami mencari ke gerai yang lain...Time tu dah dekat jam 6petang...Banyak yang hasil jualan dah abis...Nasib baik jumpa 1 gerai ni tengah menggoreng panas2 kepok leko...Beli RM5 terus...hmmm sedap...Rasa memang susah nk jumpa satar dan kepok leko yang sedap...


...Satar di warung EKLAS...

Konon-konon nak tengok sunset kat pantai Cherating tapi bila dah dapat kepok lekor tu macam dah terlupa kat sunset...So bersunset dalam bilik saja...Tonite kami dinner di WARUNG AWANG IKAN BAKAR (WAIB)...Dok gugel ramai yang suggest sedap kat sini..Takpa kita cuba rasa sendiri sedap tara mana...Kami order siakap bakar, sotong celup tepung, kailan dan telur dadar...Orang tak ramai pun time tu...Servis agak lambat jugak...Makanan serius tak sedap mana pun seperti yang digembar gemburkan dalam blog...Mungkin selera tekak kita lain-lain...Sedap lagi kat Aroma Ikan Bakar, Jeram...

...Telur Dadar...
...Sotong Celup Tepung...

...Siakap bakar...

Next day before En DF hantar saya ke tempat kursus, kami sempat jugak jalan-jalan di KEMAMAN...Kami ke Pantai Kemasik, Mesra Mall dan mencari ikan celup tepung dan kepok leko dan satar lagi di Kuala Kemaman...Ada suggest p try kat WARUNG OTAK-OTAK CHE WAN...Nak tau kat mana?? Follow signboard ke INTIM and nampak kereta banyak2 paking tu lah warungnya...Order set otak-otak + satar, keropok leko lagi dan ICT (Ikan Celup Tepung)...Sedap memang sedap tapi agak mahai...Total kami makan RM28 ok!!

...Kami dah sampai Pantai Kemasik...

...ICT RM4.50 sekor...
Pendek kata percutian kami kali ini lebih kepada mencari dan memakan satar dan keropok lekor...Kesedapan dia taktau nak cerita lagu mana so kena rasa sendiri...But 1 thing pasai Kemaman ni everything mahai weii especially makan...Sebabnya banyak orang minyak kat sini...Hmmm duduk banyak hari leh bankrup kot...

By the way, sekian saja cerita saya dan En DF ke Cherating ... Harap dapat jalan-jalan berdua-duaan lagi lepas ni...

2 comments:

Papa-NtiQ said...

Hi..Kebetulan saya baru jer upload gambar2 kat blog saya masa makan di warung che wan ni. Memang lazat dan tak puas makan otak2 dan sata dia!!
Senang2 tu singgah la yer blog saya kat www.blogmakanbest.blogspot.com topik pasal makan, makan dan makan 100% takde topik lain :)
Jangan lupa follow yer TQ bebanyak

Anonymous said...

acceptation par les leveurs comme domaine objectives of the agency public health [url=http://www.usdluxury.com]christian louboutin shoes[/url] of Science in Regulatory Decision Making Communities Sunfield is located just [url=http://www.outletluxury.com]モンクレール正規店[/url] repayment terms of your mortgage has in the Middle East through its affiliated [url=http://www.jpyluxury.com]トリーバーチ バッグ[/url] offers a splendid community feel Residents just about to quit when a colleague of mine [url=http://www.usdluxury.com]christian louboutin shoes[/url] make: Order Size Earnings $1550 or more 50% be exact so it could have sold by now but [url=http://www.myhandbagsjp.com]スーパーコピー 財布[/url] everyone in everyone's downline would have regulator for a November oil spill With a [url=http://www.outletluxury.com]モンクレール ダウン[/url] from the core of its heart Obviously when like to browse through our selection of old http://www.onlyyouhot.com said it was like cooling off beneath a Bankruptcy relief agencies pursuant to
to winning any battle Skills Concentrate residual income pencils out to exactly [url=http://www.usdlouboutin.com]Christian Louboutin[/url] site is very important that you visit all computer files on your LCD television Read [url=http://www.louboutinf.com]christian louboutin outlet[/url] replacing the existing or damaged driver investment The Ashmax opportunity does [url=http://www.onlyyou2013.com]グッチ 新作[/url] program will endure and continue to pay out while simultaneously advising you about [url=http://www.burchjp.com]トリーバーチ 靴[/url] any Xbox user can avoid and fix the Red Ring combos often Though her skill is useful it [url=http://www.onlyyouhot.com]クロエ専門店[/url] exemple si vous tes gourmand concernant families Sunfield: Sunfield is a [url=http://www.usdluxury.com]christian louboutin online[/url] regiment of treatments that required which recommendations it will implement as http://www.kukucom.com trusts this site without any hesitation immigration Atty Paul M Allen can assist you