Tuesday, April 30, 2013

...Great Weekend @ Cameron Highlands....

Salam Ceria dan Salam 1 Malaysia

Hello u ols semua...Cerita yang bakal dipaparkan ini adalah cerita di awal bulan April yang lalu...Di mana kami suami isteri telah bercanda di Cameron Highlands...Ahaks..Sound poyo kan??ada aku kesah?? Weekend gateway katanya...Memang ad hoc plan...Bangun pagi trus rasa macam nak p jalan-jalan tapi taktau nak p mana...Boleh gitu?? Sehingga la tiba di Tol Juru then baru decide okay CH menjadi destinasi pilihan...

Gerak dari rumah sekitar jam 12 tengah hari...Cuaca memang cantik sekali...Perjalanan lancar dan we ols tiba di Brinchang sekitar jam 4 petang...Disebabkan ad hoc plan so hotel apa pun tak booking...Masa tu baru la hegeh dok p tanya hotel-hotel area Brinchang...Nak pulak hari itu adalah Sabtuday...So pepaham la kesesakannya...



And finally we got RAINBOW HOTEL...RM180/nite without breakfast...WTH so expensive hotel chokia saja...Takpa la disebabkan teringin lama dah nak tidoq CH so check in for 1 nite...After check in we ols lepak2 dulu rehat badan...Lepas maghrib we ols turun berjalan kaki ke PASAR MALAM Brinchang...Meriah sangat dengan pelbagai jualan...I ols noticed that sebelah kanan adalah jualan sayuran dan buah buahan...Sebelah kiri segala souvinier bantal, tissue box, baju, payung dan pelbagai makanan...Banyak jugak yang diangkut pada malam itu...Memang ramai sangat manusia...Padat dan sendat...So tidak berapa lama kemudian we ols balik semula ke hotel dan menikmati juadah yang diborong di pasar malam tadi...




Next morning after check out sempat breakfast di gerai berdekatan Rainbow Hotel...Boleh la nak lapik perut kan...Don't worry memang bersepah gerai makanan kat area Brinchang ni...Lepas breakfast kami jalan-jalan ke Tanah Rata dulu before patah balik nak ke Kea Farm...Tadak yang menarik untuk disinggah...So terus menuju ke KEA FARM...Almost 45minits jugak slow moving untuk sampai di Kea Farm...Wiken memang sedia jammed!! Pak polisi pun tak bagi chance kalo parking kat tepi jalan asyik nak menyaman...haishhh susah betul nak kena cari parking...Once dapat parking apa lagi jom la jalan-jalan borong sayur mayur...Time ni tengah musim jagung...3 longgok RM20...apa lagi beli la..takkan nak tengok saja kan...Tidak dilupakan stoberi celup cekelat idaman hati...auummmm lazat tidak terkira...



From Kea Farm kami gerak ke satu lagi pasar jualan...Betoi-betoi dekat simpang nak naik BOH Sungai Palas...I ols memang suka beli sayur kat situ sebab tak ramai dan senang nak pilih memilih..Dah siap beli sayur, buah dan stoberi then we ols naik ke BOH TEA SUNGAI PALAS...



Jalan untuk sampai ke Boh Tea Sungai Palas agak sempit...Kalau u ols tamau drive seniri u ols bole naik bas skolah yang disediakan kat bawah tu..Tak pasti plak kena bayaran ke tak...Sesampai di Boh Tea Sungai Palas memang seperti jangkaan manusia ramai... Tapi i ols dah cakap kat En DF macam mana pun tetap nak p minum teh kat atas tu...Nak feeling-feling Izzah dan Hariss sangat...Hoktuihhh...Memang hampir give up nak cari table tapi ku sabarkan diri jugak and akhirnya tertunai la hajat sekian lama nak menikmati fresh tea from ladang boh bersama lemon butter cake...Pedulikan harga yang penting can feel the Ombak Rindu kan...ahaks ;p



From Boh Tea Sungai Palas, kami gerak ke CAMERON LAVENDER...Macam port baru ja...Ada kelainan di situ..Biasanya kita tengok rose valley kan...Entrance fee RM5/pax...Sempat bergambar serba sedikit then kami pun gerak turun menuju Simpang Pulai dan terus balik ke Penang...


Ini adalah short wiken gateway we ols berdua...Thanks En DF sebab menaja percutian kali ini...Looking forward for another gateway....

Ok bai!!!

4 comments:

Lavender said...

best kan bercuti kt kameron. saya sangat suke

Buzu Ediany said...

Lavender --> mmg best tapi tu lah yg tak tahan ramai sgt orang..everywhere crowded...

Nieda ramly said...

wah boleh gitu ....kat tol baru deside nak gi mana ...hahahha.

Buzu Ediany said...

Nieda Ramly --> ha kan sbb fikir punya fikir dr pagi smpai tgh hari takdapat idea...so gerak dulu kot idea dtg kemudian..