Saturday, March 15, 2014

...Wang Kelian 1st Time Visit...

Salam Ceria ~ Salam 1 Malaysia ~ Salam Kasih Sayang

Woot Woot setelah sekian lama tidak mengupdet harini dalam sejarah telah terpanggil untuk kembali berkongsi kisah hidup i ols... Itu pun kalau ada yang masih sudi nak menyinggah dan baca....

Kisah Wang Kelian ini sebenarnya telah lama berlalu...1 Februari 2014 i ols bersama cinta hati dan juga Mamito dan juga mak telah ke WANG KELIAN yang terletak di border gate Malaysia Thai melalui Satun...Perjalanan dari Penang untuk sampai ke Wang Kelian mengambil masa lebih kurang 2.5jam kalau tak silap...Menyusuri bukit dan jalan berliku2 macam nak p Cameron Highland melalui Jalan Tapah...








Actually Wang Kelian ni dah lama exist cuma selama ini tak rasa nak p...Selalu dok p Padang Besar or Bukit Kayu Hitam saja...Well apa yang menarik di Wang Kelian?? For those yang penah p Padang Besar/Rantau Panjang/Bukit Kayu Hitam ha itu lah barangan jualan yang terdapat di sana...Yang membezakan cuma harga...Barangan of cos made in Thailand...




Kalau nak p dinasihatkan p lah awai pagi kerana yang pertama senang nak cari parking...Sebab anda kena menapak untuk masuk melepasi pintu Imigresen Malaysia untuk ke Gerai Jualan...Don't worry tak perlu passport unless u ols nak masuk ke Satun...Yang kedua pagi-pagi tidaklah panas teriks sangat..Memang sangat banyak gerai jualan terpulang kepada kemampuan u ols nak jalan sampai mana...Belah kiri pun ada belah kanan pun ada...komfem dah lebih 10ribu langkah u ols...

Memandangkan kami sampai sekitar jam 10.00 pagi pengunjung masih tak ramai...By the time 12.30 tengah hari kami dah siap memborong...Time nak balik tengok lagi crowded manusia datang membeli belah di sini...Well akhirnya sampai jugak kami ke Wang Kelian...Mamito siap cakap nak repeat sebab periuk belanga kat sana much more cheaper than Padang Besar...Ok itu biasa mungkin bagi mak-mak kan??




Then kami turun dan singgah lunch di RESTORAN TOK MEK yang terletak di area Tasoh Lake...Restoran ni memang sangat femes...Lauk pauk memang sangat mabeles...Ikan bakar air asam terbaikkk...Must Try u ols!!!  So let's sambung jalan-jalan...




Next kami ke TAMAN ANGGUR PERLIS...Bayaran masuk RM3/pax...Malang sekali anggur tidak menjadi kata si penjual tiket...Sebab cuaca panas dan kering...Takpa lah masuk p jugak nak tengok walau anggur haluih besaq anak mata...

Dah bermandi peluh dalam Taman Anggur kami pun meneruskan perjalanan pulang ke Penang...Sekian coretan i ols ke negeri Perlis Indera Kayangan...

2 comments:

Nieda ramly said...

pun pernah singgah di restoren tok mek slps balik dari padang besar dulu....pekena ais kacang dia yg best

Buzu Ediany said...

Nieda Ramly --> ha betoi last time p mmg penah try es kacang dia...dh byk upgrade dh restoran ni..siap ada motel...hehehe