Saturday, December 19, 2015

...DAY 1 ~ HCMC Trip 2015...

Salam Ceria ~ Salam Kasih Sayang ~ Salam 1 Malaysia

Hola I'm back again with my basi story....

Cerita kali ni pasai Trip to Ho Chi Minh City, Vietnam bersama Mama, Abah, Kak Jah, Kak Sham and new partner Solehah. This is my second visit to HCMC. Actually trip ni semua dah macam 50/50 sebab a week before travel i ols kan admit hospital seminggu. Tapi orang kata travel punya pasai ku gagahi jugak! Ok Alhamdulillah selamat pergi dan selamat kembali ke Tanah Air.

::: Day 1 ~ (Penang - KLIA 2 - HCMC):::

Gerak dari Penang malam before departure next day. Thanks to suami tolong hantar ke KLIA2 all the way from Penang. Flight to HCMC at 9.10am. So macam biasa gelandangan untuk beberapa jam sementara nak tunggu boarding. Meet Kak Jah and Kak Sham at KLIA2. Perjalanan mengambil masa selama 2 jam untuk tiba di HCMC.



Lebih kurang jam 10.15 am (waktu HCMC behind 1 hour) kami tiba di Tan Son Nhat International Airport. Lepas clear immigration dan customs kami terus menuju ke pintu keluar. Cadang nak naik bas tapi last2 kami naik teksi untuk ke hotel. Menginap di Asian Ruby Central Hotel lebih kurang 300 meter walking distance to Ben Thanh Market. Hotel memang comfort gila walaupun just kategori bajet hotel. By the way, i ols amik pakej Air Asia Go RM270 per person inclusive of return flight dan 2 nites accomodation. Yes sangat berbaloi okeh!





Dah settled check in dan refreshment, kami keluar untuk mencari lunch. Lapaq kot. Paling dekat dengan hotel adalah NABIL BRIYANI HOUSE. Landmark kedai kaler pink. Memang nama kedai juai briyani but selain briyani memang banyak lagi choice of food. Macam-macam nasi goreng ada. Jangan lupa minuman wajib oder kopi ais kaw. Kopi Vietnam memang sedap woo.... Dah kenyang ibarat macam recharge energy. So let's jelajah dalam Ben Thanh Market.




Maka bermula lah episod rambang mata sampai kehabisan USD dan terpaksa guna RM. Baru halfday kat sini jadi pesan saya pada u ols yang memang minat shopping kain cotton, prada lace, tudung nealofar, tudung crown tak crown semua bawak lah duit secukupnya. Hahaha. Harga kain cotton yang biasa RM25/sepasang. Prada Lace RM20/meter, Macam i ols siap beli kain prada lace dan tempah baru RM200. Memang rasa murah berbaloi dan jahitan kemas. Nah u ols p cari kedai no 480 p cari abang Shen Le yang peramah sangat.





Next kami keluar dari Ben Thanh Market, saja jalan-jalan di kedai-kedai sekitar. Singgah Saigon Square tapi tadak yang menarik perhatian. Then berjalan keluar semula di kawasan sekitar. Antara butik yang femes amos dengan rakyat Malaysia adalah Minh Collection, Rohani Collection, Zai Dah Collection dan banyak lagi dan borong lagi. Dah penuh kiri kanan tangan baru pikir azab nak jalan balik hotel.

Pelan-pelan kayuh akhirnya sampai ke hotel. Oh sedap betui dapat lending sambil bukak plastik yang diborong tadi. Malam ni kita sambung lagi Ben Thanh Night Market.

Lebih kurang jam 8 pm kami keluar semula berjalan ke area Ben Thanh Market. Sepanjang kawasan jalan Ben Thanh Market tu memang penuh dengan peniaga-peniaga pasar malam. Singgah dinner di Hjh Basiroh. Kedai pun dah upgrade siap aircond semua dan apa yang i ols noticed that dah banyak restauran halal di sekitar Ben Thanh Market. Apa yang menarik Pasar Malam Ben Thanh ni?? Ha nak cari telekung, readymade kurung siap beaded, jubah dan tudung kerudung memang murah. Boleh bargain kaw-kaw. So far peniaga sini semuanya ok boleh bawak runding orang kata.

Dah puas beli apa lagi jom belah. Esok nak ronda jauh pulak. So Good Night semua!!!

7 comments:

Mie said...

Pergh... first day dah sakan shopping...

kembara destinasi said...

seronok shopping hcm

kembara destinasi said...

seronok shopping hcm

Dewi Aja said...

Hello Blogger!
Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

IBU SUNARTI DI KALIMANTAN said...

Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111




(((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))







Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)