Tuesday, April 10, 2012

...Ho Chi Minh City ~ Day 1...

Salam Ceria dan Salam 1 Malaysia

Entri kali ini adalah tentang cuti-cuti saya ke negara komunis iaitu HO CHI MINH CITY, Vietnam...Ditemani pasangan suami isteri Che Qis + Che Burn serta seorang sahabat mereka Amin...Suami saya tidak turut serta kerana kebizian kerja :( ... Percutian selama 4 hari 3 malam ini memang sangat seronok...Mari ikuti kisah percutian saya bersama rakan-rakan :)

:::DAY 1 ~ 4 April 2012:::

...Malaysia...
Pesawat AK880 jam 9.15am membawa kami ke Bandar Ho Chi Minh...Pagi itu En DF menghantar saya ke LCCT...Kami breakfast di MarryBrown...Lepas breakfast terus ke departure hall Gate T5...Lega flight on time...Perjalanan dari LCCT ke HCMC mengambil masa selama 1jam 55 minit...Cuaca amat baik sekali...

...HCMC...Pandangan dari atas nampak mcm game Farmville pun ada kan??...

Tiba di Tan Son Nhat International Airport sekitar jam 10.15am (waktu tempatan)...Perbezaan waktu HCMC adalah lewat satu jam dari Malaysia...Selesai urusan imigresen dan kastam serta kamar kecil, kami terus menuju ke pintu keluar Airport untuk mencari transport ke District 1...Mengikut maklumat oleh Che Qis, kami perlu menaiki bas nombor 152...Tidak susah untuk  mencari bas...Apabila keluar dari pintu Airport anda terus ke kanan...Di situ akan terdapat beberapa bas sedang menanti...So untuk ke District 1 ataupun landmarknya adalah Ben Thanh Market anda perlu naik bas 152 dengan harga VND4000.00 tapi kalo anda bawak beg besaq mcm saya ni drebar bas akan charge VND10,000...Takpa bayaq saja...Kalo anda rasa takmau naik bas, boleh naik teksi yang diiktiraf yakni yang menggunakan meter seperti VINASUN atau MAI LINH TAXI...Selain daripada itu jangan dilayan...Harga dari Airport ke Ben Thanh Market adalah lebih kurang VND100ribu - VND120ribu...


...Pemandangan di dalam bas...
Perjalanan kami mengambil masa hampir 45 minit rasanya sebab bas ini adalah bas henti2...Sebenarnya tak jauh mana pun airport dengan Ben Thanh Market...Rasa dalam 15minit dh boleh sampai...Bas akan berhenti di Stesen Ben Thanh Market yang terletak berhadapan dengan Ben Thanh Market...Tapi agak complicated untuk anda cross jalan dan roundaboud di situ...Kenderaan yang berpusu2...Tapi dun worry lintas perlahan2 mereka akan elak dan beri laluan...Kalo kat Malaysia??Confirm kena maki hamun kan???

...Tak suka receptionist bernama Anne ini kerek gila...
Kami telah membooking BOSS HOTEL 2 yang terletak di belakang Ben Thanh Market...Tidak la betul2 di belakang Ben Thanh Market still kena berjalan sedikit ke belakang...Tapi consider dekat jugak...Rate adalah USD25/nite...Bilik bersih dan selesa...Jangan risau ok, sangat bersepah bajet hotel di sekitar Ben Thanh Market...




 



Selesai urusan check in dan mandi manda semua, kami amatlah lapar...Jadi 1st thing adalah misi mencari sesuap nasik...Masa dok jalan mencari hotel, ternampak 1 kedai makan muslim HJH BASIROH yang terletak betul2 di hadapan SAIGON PINK 2 HOTEL...Kami try Vietnam punya local food ~ Mi Pho (disebut fer) ntah betoi ke idak...Lebih kurang bakso ja aku tengok sebab ada bebola daging...Dihidangkan dengan sayuran secara berasingan...Selain mencuba Mi Pho, jangan lupa untuk mengorder Vietnam Coffee...Terbaik dari ladang...Perghhhh kena tersandaq...

...Tulis kedai fesyen tp jangan konfius sebab depa jugak meniaga makanan+baju serta telekung...

...Vietnam Coffee...

...Mi Pho...

...Dimakan bersama Mi Pho...

Nak dijadikan cerita, masa dok makan kami berkenalan dengan sorang brader dari Sepang...Katanya datang sini nak cari supplier untuk bisnes kain...Dah 5 hari dia di sini...So petang tu dia jadi tour guide kami...Mula kami ke Ben Thanh Market...Tak beli apa pun lagi sebab masuk tengok2 dan survey2 dulu...Then kami ke SAIGON SQUARE...Kat Saigon Square ni banyak juai pakaian...Cantik2 dan harga kena pandai2 bargain...Dari Saigon Square, kami ke MINH COLLECTION...Butik ni adalah salah satu yang femes di kalangan rakyat Malaysia...Menjual baju kurung & jubah readymade serta telekung...Harga readymade kurung pahang dalam USD20...Betoi tak Che Qis??

...Dalam Ben Thanh Market...

...Bahagian belakang Ben Thanh Market...


... @ Saigon Square...

...Che Qis and Me...
Selesai di Minh Collection, kami mengambil taksi Vinasun untuk ke NOTRE DAME CATHEDRAL yakni merupakan salah satu tarikan pelancong...Ini adalah Roman Catolic Churh yang dibina pada 1863 dan 1880 semasa pemerintahan France...Bangunan sejarah la senang cita...Di sebelah Notre Dame ini pulak terletak CENTRAL POST OFFICE yang masih berfungsi dan beroperasi sehingga kini...

...Yang baju merah itu adalah brader yang jadi tour guide kami...

Us @ Central Post Office...

...Dalam Central Post Office...




Dari post office, kami menapak ke HARD ROCK CAFE yang terletak di KUMHO ASIANA PLAZA ... Kemudian kami berjalan pulang ke hotel...Jam 8 malam berkumpul semula di lobby untuk aktiviti seterusnya...Pada sebelah malam pula, kami dinner di VN HALAL yang terletak sebaris dengan Baskin Robbins...Makanan yang disajikan enak lagipun perut pn lapar...Bedal saja...Usai makan, kami jalan2 di sekitar NIGHT MARKET...Sempat membeli FM...(Kena tipu...Harga mahai gila...) 10pcs FM bersamaan VND150ribu...Mahai kan??? Takpa 1st day dan 1st time...Kena terima hakikat...






...VN HALAL Restaurant...

...@ Night Market...

...FM yang mahai...10pcs = VND150ribu...
Sebelum balik ke hotel, kami sempat singgah di kedai HJH BASIROH untuk menikmati kopi ais yang sedap...Sambil2 itu sembang2 dengan orang Malaysia yang juga datang cuti2 di sini...Sebenarnya kalo dilihat, majoriti yang bershopping di Ben Thanh Market adalah rakyat Malaysia...Kaya tak kaya la mai shopping sampai oversea kan...

Lepas dok borak2 mata pun dok mai mengantuk semacam, lalu kami pulang ke hotel untuk rehat dan tidur kerana esok hari kami ada book tour ke CUCHI TUNNEL....

13 comments:

!eNa PnG said...

kopi yg macam terangkat ja... huishhh tergoda

Mie said...

Memang best kalau gi HCM City ni, kat ceruk mana pun boleh jumpa org Malaysia. Barang2 pun agak murah...

shah_rule said...

setuju dengan abg mie rupanya senang jumpe orang malaysia kat sane..taktau la saye tak sampai lagi ho chi minh, tapi dari bace entry ni ade tuh orang sepang..
memang orang buat busnes shopping sini ke? murah ke? ade ramai review kate penjual2 kat ben tenh tuh perangai cam cekik darah sikit.. btol ke?
banyak jugak restaurant halal kat sini, time ak kt hanoi kemaen susah lagi nak carik kedai makan..

Buzu Ediany said...

Iena PnG ---> serius kopi dia memang kaw dan sedap...Tapi kawe leh lupa nk beli bawak balik...

Mie ---> yep bole kata kat mana2 sekitar situ majoriti org kita dok shopping :)

shah_rule ---> ada ramai jgk yg sy dok berborak rata2 dh a few times ke sini...depa mai amik stok untuk raya katanya...kalo kita beli byk mmg dapat lg murah...sy tgk kain cotton kt sana cma USD10 sepasang tp kalo depa jual kt malaysia ada smpai RM80-RM100...untung sgt...

Biasa la peniaga kat sana tgk org luar kan..tp kena pandai bargain la...kedai makan mmg byk jgk tp tak smpat nk try semua...agak pricy la restaurant kt sna...

wa said...

best..best.... nak pegi jugak nanti..tapi apa yang bestt shopping kat sana ek..

Nieda said...

Alangkah heavennya bershoping sampai ke Vtnam.

Buzu Ediany said...

Wa ---> yes mmg best esp for those yg gila kain cotton...sebab kt sana syurga kain cotton...readymade kurung with beads only RM45-50..murah sgt...

Nieda ---> betul2...ada yg sy dok borak2 akak2 ni just dtg semata nk shoping then esk amik flite balik kl...

mEiZ SHA said...

SYOKKKKKKKKKKKKKKKNYER BUZU...:)

Buzu Ediany said...

mEiZ SHA ---> beb memang sgt syiok lebih2 pada yg suka kain cotton....rambang mata beb...

chazully said...

Buzu...bestnya gi HCM...kak Chah memang tengah tunggu tiket murah ke sana...dengar citer shopping baju kat cni murah ya...

Yanti Othman said...

best.. mmg best.. me looking forward for another trip there..

Anonymous said...

mau tanya...hotel kat ho chi minh tu booking masa kt malaysia lg atau walk in jer?...

Pastu pe tour utk g cu chi tunnel ngan delta mekong?

Alin Marlini said...

ramai yang kata kopi disana sedap. teringinnye...hehehehe