Sunday, September 30, 2012

...Ayo Ke Bandung ~ Day 2 ...

Salam Ceria dan Salam 1 Malaysia

Ok bersambung dari entri INI...

::: Day 2 ~ 23 September 2012 :::

Hari kedua kami akan melawat objek wisata yang terkenal di Bandung...Kata orang kalau ke Bandung tak p melawat memang tak sah percutian anda ke Bandung...Ok saya akui saya asyik terlepas untuk ke sini...Sebab gigih sangat p Pasar Baru...

Seperti yang dijanjikan dengan E'Eing semalam dia akan jemput di hotel jam 9.00am...So lepas breakfast simple2 menu yang disajikan oleh pihak hotel --> maggie goreng, rendang ayam, sayuq, nasik putih, moi, roti bakaq, ommelete, kopi, teh, jus guava, jus epal dan fruits...Makan saja apa yang selera...

Destinasi kami adalah TANGKUBAN PERAHU...Kami amat bernasib baik sebab pada hari ini Tangkuban Perahu baru dibuka untuk kunjungan pelancong...Katanya sudah ditutup sejak bulan puasa lagi sebab gunungnya tengah aktif...Perjalanan yang mengambil masa hampir sejam lebih...Mungkin faktor jalan sebab berbengkang bengkok macam nak p Cameron Highlands...Semakin menghampiri kawasan Tangkuban Perahu, keadaan cuaca semakin dingin...Oh maafkan saya, saya benar2 lupa harga tiket masuk ke sana...Maybe sebab eksaited sangat...Maklum lah pestaim kan..



Setibanya di puncak Tangkuban Perahu, anda harus bersabar dan berkeras hati untuk tidak melayan peniaga2 yang datang menyerbu anda sehingga mengaburi pemandangan Tangkuban Perahu...Ok ni lawak saja...E'Eing ada pesan kalau takmau beli sila tolak cara berhemah dan kalo nak beli terserah...Seriuss i ols memang lemass gila depa dok mai kerumun...Rasa pelancong dengan penjual sama banyak...




...Ce tengok yang kat blakang tu bersepah penjual...

...1st time tengok kawah gunung berapi dari dekat...


...Gerai-gerai yang ada di puncak Tangkuban Perahu...

Keadaan cuaca sejuk dan berangin...Bau belerang memang menusuk...Kami berada di puncak Tangkuban Perahu lebih kurang 30 minit...Masa itu dipergunakan untuk berposing sana sini...Then tengok pengunjung pun dah semakin ramai  kami pun beredar untuk ke destinasi seterusnya...

SERI ATER HOT SPRING ... Tiket bayaran masuk Rp19ribu/pax...Fuhhh ramai betoi manusia tengah beratur nak masuk...Apa yang menarik sangat kan??  Ini adalah kawasan hot spring semula jadi...Lebih kurang macam tempat rekreasi...Tambahan pula hari Ahad so memang hari libur mereka...Sempat berendam kaki di salah satu kolam...Menurut mamat juai eskrem conetto ni, kalau sapa yang rendam kaki then kaki dia kaler kemerah merahan itu tandanya sehat dan peredaran darah baik dan lancar...Tapi apa nak buat masa 1st rendam kaki rasa nak menjerit kepanasan...Then bila dah lama sikit baru ok...


...Antara sebahagian pengunjung dekat entrance nak masuk ke Hot Spring...

...See yang pakai baju kuning tu la mamat juai eskrem yang dok explain pasai  khasiat ayaq panas ni...

...Kata mamat juai eskrem tu kalo amik ayaq yg dok pancut tu cuci muka selalu boleh hilang jeragat..



Keadaan pun semakin membahang pada petang itu so diringkaskan kami beredar untuk ke destinasi lain...Masa on the way kami menyusuri daerah Lembang di mana terkenal dengan tauhu nya yang sedap...Kiri kanan ladang teh macam kat Cameron Highlands...




Our next pit stop adalah RUMAH MODE yang terletak di Jalan Setiabudhi...Rumah Mode ini adalah salah satu Factory Outlet yang terbesar dan terfamous kat Bandung...Rugi kiranya kalau anda ke Bandung tapi tak jejak kaki kat Rumah Mode...Sumpah ramai gila kat sini nak memilih pun tak senang...Mostly adalah orang2 Indon...I ols memang suka ke sini sebab fesyen2 very the up to date...Keadaan semakin sesak dah naik rimas so we ols decide nak chow untuk lunch...So untuk lunch arini nak rasa masakan Sunda...E'eing bawak kami ke WARUNG NASI AMPERA...Tapi dia bawak kat cabang Kebun Kelapa...Masa last time i ols makan kt cabang Cihampelas memang banyak choice tapi kat sini macam kureng...Tapi belasah jugak sebab sudah laperr...





Lepas makan kami gerak ke Factory Outlet Jalan Riau...Sebelum sampai FO Jalan Riau, kami singgah di TOKO TIGA...Toko Tiga juga terkenal dengan jeans yang berjenama dan bermutu iaitu Levi's...Sekejap saja di Toko 3 then kami terus ke Jalan Riau...FO kat sini pun best...Antaranya adalah Terminal Tas, The Secret, JessieJames, The Oasis, Stamp dan banyak lagi...Lebih kurang di Jalan Dago juga sepanjang2 jalan semuanya FO...Seronok dan enjoy sebab every FO ada kelainan dan keunikan dari segi dekorasi dan juga pilihan...



...Borong perfume di sini...bole la buat nak pakai basahan...murahh dan long lasting jugak ;)

Dari FO Jalan Riau kami kembali sekali lagi ke FO Jalan Dago...Sebab ibu2 nak p massage lagi...Niat di hati memang nak ke ZEN FAMILY REFLEXOLOGY tapi kena booking dulu...So jalan mudah kami repeat ke AKAR NATURAL SPA...I ols tak join so kami bertiga yakni Jack, i ols dan suami lepak2 di cafe saja sambil menunggu ibu2 berSPA katanya...

...Nak masuk Akar Spa kena masuk melalui pintu Edward Forrer...


Selesai ibu2 recharge energy, Aunty Nor ajak p repeat ke Rumah Mode...Kelass kenn...Yang paling best nak p repeat sebab tak sempat nak amik gambaq kat land mark Rumah Mode...So kami pun p lah sekali lagi...Time ni pengunjung pun dah semakin reda so senang la nk membeli belah...Sempat juga grab a few blouses dan t shirt untuk En DF...Next to Rumah Mode ada Mode Plus and Fashion World...Masa ni memang dah pening2 lalat sebab keletihan...Lagipun dah jam 8pm...So just had our dinner kat cafe Fashion World...Jus Stroberi sgt kaww dan nasik goreng pun not bad...







Maka selesai la agenda untuk hari kedua di Bandung....Tak bestnya esok dah nak balikkk...Sob sob sob...

2 comments:

wa said...

bestkan..family holiday...:)
kami akan kebandung jugak budan 12 ni..tapi just nak gi Safari :)

!eNa PnG said...

Rindunya Rumah Mode ngan Ampera... yum yum..