Friday, April 01, 2011

...JourNEy to FELDA KECHAU, Kuala Lipis, Pahang...

Salam Ceria dan Salam 1 Malaysia

Weeehuuuu sudah hari JUMAAT ya kawan2...hari pertama di bulan APRIL...Syukur masih diberi kesempatan untuk bernafas di bumi yang indah ini...Cewahhh mementanglah hari jemaat kan...
Actually entry kali ni nak cerita aku pegi kenduri kawen one of my staff kat FELDA KECHAU, KUALA LIPIS,PAHANG DARUL MAKMUR...Tu dia panjang betoi menggambarkan betapa panjang jugak lah perjalanan kami...Kami???hehehe...Kami berempat iaitu CC Azizul, Raja Marzuki, En DF dan aku...Pegi dengan mobil CC Azizul...So aku dengan En DF jadi bos besau kat blakang...Bukan selalu kan...

9.30 pagi kami bertolak dari HKKB...Ikot jalan Fraser Hill ~ Raub...Okeh tobat tak lalu dah kt situ...Sebab jalan dia memang teruk bengkang bengkoknya...Dan struktur jalan pun mcm dh tak berapa elok...Tp jalan ni dikatakan short cut untuk ke Raub...Aku ni siap prepare asam boi bagai takot uweek la...Last2 orang lain pulak yang uweeek....Kesian En DF saya lepaih Fraser Hill dia yang uuweeekkk dulu...Takpa bagi perut kosong sebab nak p makan kenuri kan...hehehe...

...Selamat Datang ke RAUB...
...Pekan Raub...

Perjalanan yang mengambil masa selama 2jam 30menit...Tiada apa yang menarik cuma bila along the way tu ada beberapa nama kawasan yang unik...Macam Kampung Gali....Kampung Ajai...Felda Budu dan beberapa kawasan lagi...Tepat jam 1200 tengah hari kami sampai kat tempat yang dituju...Pegi buang apa yang patut dulu kat petrol pam PETRONAS FELDA KECHAU...Lepas tu kami terus menuju ke rumah pengantin yang terletak di FELDA KECHAU 1....Hurmm 1st time aku experienced pegi rumah kenuri kt kawasan felda...Hurmm majlis diadakan secara sederhana saja...


...Cuma ada 2kanopi utk jemputan...

Timing kami sampai memang cantek kan...Lunch time...Tapi masa tu pengantin tak sampai lagi...So kami balun dulu bagi kenyang2...Lauk yang dihidangkan adalah baby keli (sebab ikan keli dia kecik2 ja selalu besaq2)  masak sambal,gulai ayam, ikan masin, sambal belacan dan ulam timun..Oh tidak lupa pencuci mulut buah tembikai dan ayaq sirap...Elok lepas makan kompang pun dipalu...Pengantin berarak ke rumah...Pelamin tadak so terus ke meja pengantin utk makan beradap...So macam biasa, lepas berposing dengan pasangan pengantin kami pun mintak diri nak pulang...

...Taraaaa ni lah lauk yang dihidangkan...Bila laparrr semua belasah sajoo...

...Dari tray terus ke pinggan dan lantas masuk ke mulut...

Okeh masa balik kami ikot jalan Bentong ~ Karak...Then short cut ikot GENTING SEMPAH...So tak lah rasa pening2 sgt cuma perjalanan dia jauh sket la...Beza time lebih kurang sejam dari jalan Fraser Hill ~ Raub...Dan alhamdulillah selamat sampai ke rumah lebih kurang jam 6 petang...Sampai umah terus out...Memang perjalanan yang agak memenatkan...


...Bakal pengantin posing with pengantin...Kelasss....


...VANTAGE okeh...

...Pengantin sedang berarak masuk ke kawasan rumah...


...Macam sesuai je kan pengapit mereka itu??...


...Kami bersama pengantin...Sedap tgk udang karang...

So buat Pengantin Baru, DINO & NADHIRAH....Semoga berbahagia hingga ke akhir hayat...

3 comments:

Yan said...

Bakal pengantin tu sebenarnya bila langsung ye?

!eNa PnG said...

bakal pengantin amek aura yea :D

Buzu Ediany said...

Kak Yan ---> ehem ehem...insyaAllah bulan nov thn ni...nnt bole buat trip ke penang lagi...hehehe

Mu---> hehehehe..amek la sket2...nk tunggu sndrii punya turn cm lmbat lg nieh...