Thursday, February 14, 2013

...Makan Angin @ Padang/Bukittinggi ~ Day 1...

Salam ceria dan Salam 1 Malaysia

Sudah habis penceritaan cuti-cuti ke JB dan Singapore dan kini i ols sambung pulak cuti-cuti makan angin bersama ex staff HKKB ke Padang & Bukittinggi, Indonesia selama 3 hari 2 malam...Tiket ke Padang sudah lama dibeli kiranya masa i ols masih bertugas di HKKB...Sepatutnya trip Padang disertai oleh seramai 13orang ahli namun demikian atas sebab2 yang tidak dapat dielakkan maka hanya tinggal 11 orang...Ramai ye...meriahhh...
Sebelum meneruskan cerita, i ols ingin memperkenalkan ahli rombongan yang terdiri daripada Kak Jah, Kak Izan, Kak Sham + Suami + 2orang anak, Kak Mona, Kak Mas, Kak Manje dan As...

:::03 Februari 2013 ~ Day 1:::

Memandangkan i ols dari Penang so gerak ke KL pada hari Sabtu...Kebetulan En DF balik Penang sebab ada interview...So i ols follow dia balik KL...Kami gerak dari Penang jam 10malam...Berhenti rehat dan tidur di RnR Tapah kemudian teruskan perjalanan ke LCCT..Sampai LCCT 6.30pagi...




Flight kami jam 7.50am...So bila i ols sampai ahli rombongan yang lain dah ada...Kami drop in luggage dan terus proceed ke imigresen...Pagi-pagi pun agak ramai jugak...Bila masa yang LCCT tak ramai kan???hehehe...Setel everything just waiting for boarding...Perjalanan ke Padang mengambil masa lebih kurang sejam...Macam KUL - PEN ja...Tiba di MINANGKABAU INTERNATIONAL AIRPORT jam 8am waktu Indonesia...Sejam lewat dari Malaysia...



Minangkabau Airport ni tidak lah besar mana...Rasanya besar sikit dari Bandung Airport...Q kat imigresen punya lah panjang...Dan kastam mereka macam strict sikit...Selesai semua nampak lah kelibat seseorang memegang tag nama i ols...Hehehe...

FYI, i ols telah membooking transport + hotel melalui RONI HENDRA...Beliau merupakan salah seorang tour guide di Sumatera Barat...Memandangkan kami ramai so Roni menyediakan Suzuki Elf 14 seater...Fulamak luas dan selesa...Bayaran dikenakan adalah Rp750ribu/day...Tentang hotel pulak kami menginap di BUNDA HOTEL, Bukittinggi...Rate yang kami dapat adalah Rp330ribu/nite/room...Booking melalui agen macam Roni ini u ols dapat lebih murah compare kalo publish rate sebenar adalah Rp450ribu/room/nite...Tengok brapa dah u ols boleh jimat kan???So pada yang plan nk ke Padang/Bukittinggi boleh la menghubungi Roni Hendra melalui emel rooni_h80@yahoo.co.id atau telefon +6281363408670 / +6282382094294 ...

Back to our stori, lepas masuk dalam van of cos semua minta Roni bawak p Rumah makan dulu sebab lapaq kot..Dari pagi-pagi buta tak makan apa kan...So Roni bawa kami ke RUMAH MAKAN LAMUN OMBAK...Tidak pulak kami balun nasik padang pagi-pagi...Cuma order ala carte nasi goreng, mie goreng dan gado-gado...Rasanya biasa-biasa sahaja...Sebab lapar habis jugak semuanya...






Dah kenyang kami meneruskan perjalanan ke BUKITTINGGI...Menurut Roni, di Padang tiada apa wisata yang menarik sangat jadi kami menginap selama 2 malam di Bukittinggi...Hampir 2 jam jugak untuk nak sampai ke Bukittinggi...On the way ke sana kami singgah di LEMBAH ANAI AIR MANCUR dengan bayaran masuk Rp3000/pax..Wahhh bestnya sejukkk tengok air terjun...Ikutkan hati macam nak terjun dan berendam beberapa minit sebab cuaca di Sumatera Barat pada ketika itu sangat la panas...





Sampai di Bukittinggi, Roni membawa kami melawat RUMAH GADANG iaitu rumah tradisional Minangkabau...U ols akan diberi penerangan mengenai sejarah Rumah Gadang serta serba sedikit adat orang Minang oleh pekerja di Rumah Gadang ini...Kalau ada rasa2 teringin nak menggayakan pakaian Adat Perkahwinan orang Minang boleh la sewa dengan bayaran Rp50ribu sepasang siap dengan aksesori...







Dari Rumah Gadang, kami bergerak ke Pekan Bukittinggi dan singgah sebentar di PUTRI MINANG...Putri Minang merupakan salah satu pusat yang menjual kain bordiran Bukittinggi...Berhabis jugak di sini...Lepas shopping perut terasa lapar la pulak...Roni bawa kami makan di RUMAH MAKAN AIE BADARUN...Oh masakan padang di sini semuanya ada ummpphhh dan enak...Pedass pedass pedas dan sedap sedap sedap!!!





Lepas makan sempat kami singgah di beberapa pusat yang menjual hasil sulam Bukittinggi...Lepas tu baru lah kami check in di HOTEL BUNDA untuk mandi, solat dan rehat..Hotelnya bersih dan fasiliti pun ok...Tapi lupa pula nak snap pic bilik hotel....

Tepat jam 8 malam Roni dah siap tunggu kami di lobby...Malam ni kami request nak makan lite2 saja...Kami memilih bakso...Roni bawa kami di gerai apa nama entah katanya bakso kat sini enak...Ok boleh tahan cuma supnya agak masin...Banyak sangat letak pak aji dalam tu...



Kemudian kami dibawa pula ke JAM GADANG...Ini merupakan trademark di Bukittinggi...Lokasi Jam Gadang ini terletak di antara Plaza Bukittinggi dan Pasar Atas...Malam2 di sini agak happening tempat orang berdeting dan melepak...Macam MONAS kat Jakarta la...Kami masuk ke Plaza Bukittinggi uhh tiada apa yang menarik pun kat dalam tu...Macam pasaraya The Store saja...Plaza Bukittinggi merupakan the only 1 shopping mall kat Bukittinggi...



Dari Jam Gadang, kami ke YENIE BORDIR...rumah sulam gitu...Kat sini memang depa buat sulam sendiri dan jual...So murah la sikit...Hah sampai kat sini mata dah berpinar-pinar sebab tengok banyak sangat kain sulam sulaman...bertimbun kot...Sampai duduk bersila la kira punya pilih kain...Banyak jugak yang diborong di sini...Yang bestnya lepas tu kami dijamu Cappucino yang sedap oleh tuan rumah...Rasa macam takmau balik pun ada...




Semua dah kepenatan seharian berjalan maka kami pun balik bilik dan tidur....Nantikan cerita esok harinya pula....

18 comments:

Orga said...

laa...apsal tak mandi je dekat air terjun tu? memang sangat cantik view dia...rasa macam nak terjun dari atas jer, hehe...

Buzu Ediany said...

Orga --> open sangat tempat dia..tepi jalan...nnt semua pakat dok berenti tepi tgk dugong berendam...hahaha

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Kami memberikan pengkhidmatan yang baik dengan penuh rasa kekeluargaan dengan harga tour yang sangat berpatutan di daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia seperti : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

Anonymous said...

Joom melawat kat sumatera barat, sila layari fb : rooni_h80@yahoo.co.id

Icy Tiana said...

saya baru bawa group disember 2013,gunakan khidmat roni ....alhamdulillah servisnya ok....

Icy Tiana said...

saya baru bawa group disember 2013,gunakan khidmat roni ....alhamdulillah servisnya ok....

Icy Tiana said...

saya baru bawa group disember 2013,gunakan khidmat roni ....alhamdulillah servisnya ok....

Icy Tiana said...

saya baru bawa group disember 2013,gunakan khidmat roni ....alhamdulillah servisnya ok....

Icy Tiana said...

saya baru bawa group disember 2013,gunakan khidmat roni ....alhamdulillah servisnya ok....

aziman omar said...

Salam,
Entry yang menarik!! Nak berkongsi dengan semua pembaca…
Saya ada menyediakan ground pakej ke Padang Bukittinggi Indonesia dengan harga yang menarik.Kepada anda yang baru pertama kali nak melancong,kami sarankan anda guna kan khidmat kami.Semua urusan dilakukan di Malaysia dan ianya lebih selamat,murah dan meyakinkan.
Pelbagai pakej ke Padang Bukittinggi untuk anda. Kami akan guide anda dari anda menjejakkan kaki ke bumi Padang sehinggalah anda meninggalkan bumi Minang.
Hubungi saya ditalian 0126665436 (call/sms/whatsapp) Atau email saya di: aziman68@gmail.com
Sebarang pertanyaan akan kami layan.
Atau boleh juga ke Blog kami untuk pelbagai info tentang Padang Bukittinggi:

http://freelancetour.blogspot.com/

arman pribadi said...

Assalamualaikum..
Salam kenal dari saya.komen ajo.tour guide kat bukit tinggi.pernah bekerja dengan raun siumatra.saya nak tumpang iklan di blog ini..kalau ada tuan dan puan nak datang bukit tinggi.belum punya contack nak urus kan lawatan kat bukit tingi.jangan risau.saya boleh bantu.sila hubungidi talian...
Tel .:+6285374176166.call/whatsapp
Email.armanpribadi123@gmail.com
Fb.komen ajo.
Terima kasih.

aziman omar said...

Kami menawarkan perkhidmatan dan pakej percutian ke Padang Bukittinggi.Urusan dilakukan di Malaysia sahaja.Mudah dan murah.Hubungi kami ditalian 0126665436 untuk pertanyaan ground pakej.
Email:aziman68@gmail.com
Untuk membaca komen2 pelanggan kami,sila ke:
http://freelancetour.blogspot.com
Insyaallah yang terbaik kami berikan dan jaminan wang di kembalikan untuk anda!!

7Lines Holiday said...

assalamualaikum,,,,
salam sejahtera buat semua yang membaca blog ini
kami syarikat mempunyai legalitas di indonesia, Nak tumpang promotion sikit
bagi tuan puan yang nak melancong kat bukittinggi/ Padang,Medan dan bandung Kami 7LINES HOLIDAY tour & travel siap melayani anda kami sediakan : transport, hotel, and pakej tour
contact person : firman
Whats app : +62 82390 797959
email : firman_7linesholiday@yahoo.com / 7lines.holiday@gmail.com
blogger : 7linesholiday.blogspot.com
insyaallah tuan & puan boleh puas dengan service kami

Budget Tour Bukittinggi Padang Shopping Embroidery said...

Assalamualaikum kepada semua Percutian ke Bukittinggi Padang Saya Mukhlis Tourist Guide Kat Bukittinggi Padang,
Bukittinggi Merupakan Destinasi Percutian Yang menarik untuk dikunjungi selain View yg cantik, makan sedap dan tempat Shopping Embroidery banyak pilihan dan penduduknya Muslim senang untuk cari makan
Saya Mukhlis Driver cum Guide kat Bukittinggi bagi Tuan, Puan, abg,Akk yg nak datang Bukittinggi tapi belum ade contact untuk uruskan kat Bukittinggi insyallah saya boleh bantu uruskan sebaik mungkin sesuai dgn apa yg di minta. Dan bagi yang nak sewa Transportasi Kereta Innova, Van Pregio,Bas ,Bukittinggi bandar kecil sejuk makan sedap, tempat Shopping kain sulam banyak dari yg murah, menengah, Quality dan bagus buat bisness jual balik maupun nak pakai sendiri. Sila datang Bukittinggi nanti saya akan bw kat home industry kain sulam baik yg nak beli sehelai atau pun borong. Saya utamakan Quality bukan Quantity sila call Whatsapp +628197513210 or +6281268422608 untuk buat tempahan
Dan saya Mukhlis Budget Tours Bukittinggi Padang Tidak mengatas namakan Travel Agent Manapun untuk Promote saya punya khidmad, 
Dan saya ucapkan banyak terima kasih pada Blog ini atas share Percutian dengan adanya blog ni boleh berbagi Informasi dan khidmat

Wassalam 
Mukhlis Budget Tours Bukittinggi Padang

alky chaniago said...

Assalamualaikum...

mohon maaf pada tuan/puan untuk boleh iklan dikit di sini. Semoga kebaikan hati puan dan puan untuk memberi izin iklan ini,menjadi amal ibadah allah swt hendak nya amin....

Salam dari saya AlKY Padang-Bukittinggi.

Kalau tuan dan puan nak melawat bukittinggi dan padang jangan risau hati sila hubunggi di no. +6285364057063. Kami juga menyediakan segala jenis transportasi...

kami arrange secara profesional dan rasa dan dengan penuh rasa kekeluargaan juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali. seperti ke Padang-Bukittinggi.

CONTACT PERSON: ALKY
MOBILE/WHATSAPP: +6285364057063
EMAIL: alkychaniago@gmail.com/ alkychan@ymail.com

alky chaniago said...

Assalamualaikum...

mohon maaf pada tuan/puan untuk boleh iklan dikit di sini. Semoga kebaikan hati puan dan puan untuk memberi izin iklan ini,menjadi amal ibadah allah swt hendak nya amin....

Salam dari saya AlKY Padang-Bukittinggi.

Kalau tuan dan puan nak melawat bukittinggi dan padang jangan risau hati sila hubunggi di no. +6285364057063. Kami juga menyediakan segala jenis transportasi...

kami arrange secara profesional dan rasa dan dengan penuh rasa kekeluargaan juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali. seperti ke Padang-Bukittinggi.

CONTACT PERSON: ALKY
MOBILE/WHATSAPP: +6285364057063
EMAIL: alkychaniago@gmail.com/ alkychan@ymail.com

Hamzah Saragih said...

4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
(1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
--------------------------------------------------------------------
DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





Thanks /Regards

HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +62 821 602 111 06 Email : hamzahsaragih@ymail.comWeb : http://hamzahsaragih.blogspot.comFacebook : Hamzah Saragih Ym : Hamzah SaragihBB : 512113B1

Menara Holiday said...

Salam pada Admin

Mohon maaf saya iklan sikit di blog ini. Kami dari PT. MENARA HOLIDAY menawarkan pakej Percutian Bukittinggi – Padang. Banyak tempat-tempat indah yang dapat kita lawati. Sekiranya tuan dan puan ada rancangan untuk datang kesini, sila coba perkhidmatan dari kami, karna dalam perjalanan tuan dan puan kami siapkan juga insurance untuk memberi kenyamanan dalam perjalanan tuan dan puan. Untuk info tempat-tempat lawatan dan haraga pakej sila contack kami
Whatsapp : +6285658236999
Email : menaraholiday88@gmail.com
Facebook : https://www.facebook.com/menara.holiday.9 ( Menara Holiday )

Insya allah kami akan memberikan pelayanan yang memuaskan dengan harga yang berbaloi.
Jom datang Bukittinggi – Padang

Trims
Wassalam

PT. Menara Holiday