Saturday, February 16, 2013

...Makan Angin @ Padang/Bukittinggi ~ Day 2...

Salam Ceria dan Salam 1 Malaysia...

Salam Hujung Minggu Semua!!!

Entri percutian ke Padang/Bukittinggi bersambung pada hari kedua....

:::04 Februari 2013 ~ Day 2:::

Enak betul tidur smalam maybe terlalu letih...So nak bangun pagi ni pun macam malas2...Memandangkan kami janji dengan Roni jam 8pagi berkumpul di lobby, maka jam 7 dah siap2 dan breakfast...Simple breakfast ada nasi goreng, kue teow, roti bakar dan buah...

Harini memang full day jugak tour kami...Firstly kami dibawa ke BIKA TALAGO yang terletak di daerah Padang Panjang...Bika ini adalah sejenis kuih tradisional masyarakat tempatan...Ada 2 jenis yang warna putih dibuat dengan kelapa dan kecoklatan dibuat dengan pisang...Rasanya macam kalo orang KL panggil lempeng kelapa/lempeng pisang tapi orang Penang sebut 'pek nga' (tempek dlm belanga)...hahaha





Dah menikmati Bika, kami ke Perkampungan PANDAI SIKEK...Ini adalah perkampungan di mana sulam sulaman dibuat serta anak tempatan mempelajari seni sulaman ini...Roni memberitahu, hanya anak tempatan saja yang boleh mempelajari dan diajar sulaman di sini...Orang luar sorry hanya boleh datang dan beli...






Disepanjang perjalanan, memang macam Cameron Highlands...Kawasan berbukit dan keliling adalah tanaman sayuran yang hijau dan sangat fresh...Di perkampungan ini terdapat beberapa rumah sulam/bordir tapi kami hanya singgah di SATU KARYA...Tidak melepaskan peluang untuk membeli lagi beberapa pasang sulaman Bukittinggi...





Kemudian kami teruskan perjalanan ke TASIK MANINJAU....Tapi tidak melalui KELOK 44 sebab kata Roni ada kejadian tanah runtuh...Tak kisah la tak dapat pemandangan cantik dari Kelok 44, asalkan tetap sampai juga...Berehat sebentar di tasik ini...Sangat luas ada juga disediakan bot kalau nak pusing2 sekitar tasik dengan bayaran berapa ntah dah lupa sebab kami tak naik...hehehe




Dari Tasik Maninjau kami ke ISTANO BASA PAGARUYUNG...Lebih besar dari Rumah Gadang yang kami lawati masa 1st day aritu...Hanya boleh melawat disekitar luar istana sahaja kerana kawasan dalam sedang dinaiktaraf kerana telah terbakar...Memang agak luas jugak kawasan istana ini...




Balik dari Istana Besar Pagaruyung, kami singgah lunch di PONDOK FLORA...Restoran terapung sambil menikmati suasana bendang (sawah padi)...Masakan padang dengan specialtynya adalah ikan talapia bakar...Sedap juga tapi saya ni kureng sikit ikan ayaq tawaq so cubit2 rasa ja...




Lepas makan dan solat, kami melawat industri tempatan iaitu pembuatan dan pemprosesan kopi diberi nama TABEK PATAH...Kat sini juga ada jual keripik pisang salai...Diberi rasa percuma kopi dan keripik pisang...




Next kami ke SULAMAN HJH ROSMA...Haaa sulaman Hjh Rosma ni memang antara yang terfemes...Katanya mereka ini merupakan pelopor utama dalam penghasilan sulaman Bukittinggi...Memang sangat cantik sulaman dia...Kat sini pun boleh belajar sulaman jugak...



Hari dah pun semakin petang...Destinasi kami yang terakhir untuk hari ni adalah PASAR ATAS....Kat sini macam bazar yang menjual segala macam terutama souviner, kain sulam, telekung, beg, t shirt dan lain-lain...Tapi u ols kena la pandai tawar menawar ye...Harga yang diletakkan of cos la harga pelancongkan...Bargain la sampai titisan terakhir...




Hari dah semakin gelap...Hujan pulak turun dengan lebat sekali...Agak kebasahan jugak...Tapi sebelum balik hotel kami singgah makan Nasi Ayam Penyet...Ohh lupa betul nama kedai dia tapi ayam penyet dia memang A1 laah...sambal dia terbaik..Diminum bersama Teh Botol...dessert plak pisang bakar choc + cheese...Memang balik tidur dalam senyum lah...hahahah


Malam tu dah kena packing2 barang semua sebab esok pagi nak langsung check out dan balik ke Padang....

10 comments:

Mie said...

Beza macam langit dg bumi antara bika Bukit Tinggi dengan bika Medan...

Buzu Ediany said...

Mie --> ooo tak penah rasa bika medan...yg ni rasa buat dgn tepung beras..then letak kelapa/pisang..

Orga said...

memang bulat habislah kalau datang sini, makan jer, heheh...teringin jugak nak try pek nga orang medan, lagu mana rasa dia :)

!eNa PnG said...

wah... bestnya.. lapaq nasi ayam penyet...!!!!!

Anonymous said...

Tqlah cik zu sebab uruskan semua pasal percutian kita ke padang-bukit tinggi. Semua enjoy rasa mcm nak gi lg. klu ada peluang kita gi tempat lain pulak ek. Tgk2lah kot ada tiket murah.. Jgn lupa kami kat kkb ni. Apa2 pun tq untuk semuanya.. Juga tahniah sebab hubby dah dpb balik penang.. Bahagia selalu - kak sham & family..

Buzu Ediany said...

Orga --> tau tkpa..makan nasi padang kt sini bru rasa originality...ibarat makan nasi padang di padang gitu...

Iena PnG --> nnt p cari area greenwood...sana pun dah macam tempat depa bersepah masakan indon...hehehe...

Kak Sham --> tq sudi singgah blog sy..malu plak...hehehe...u're almost welkam...inshaAllah nnt saya kabar2kan kalau ada destinasi yang menarik...

Nieda ramly said...

bestnya dapat singgah tmpt jahit kerawang. mesti cantik dan bersenikan ?

mrs. nizam ~farra~ said...

puan buzu..dah lama x baca blog hang..baru start nak berblogging balik ni..hihihi btw hang tetap bertrabel lagi naa...good job..hihi

Buzu Ediany said...

Nieda --> mmg best dan semuanya cntik2..ikutkan nafsu cm nak borong je semua...hehehe

Farra --> hahaha welkam back...dekat setahun kot hg menyepi...alhamdulillah aku travel stakat termampu ja..hehehe

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.