Tuesday, May 10, 2011

...KeSeRoNokkan BergaNda PuLang ke KampOng...

Salam Ceria dan Salam 1 Malaysia

Cuti tiga hari bersempena Labour Day dihabiskan di kampung halaman tercinta...Pulang ke Pulau Mutiara bersama En DF, Jack dan Elly...Pelbagai agenda sudah di atur...Let's cekidaut.....

|

|

|

|

|

V

29 April (Jumaat) :: Malam ::

Gerak dari umah aku around 10pm...Ini Jack punya pasai tunggu dia mai dari Bangi...Jem teruk kat Tol Duta katanya...Mula trafik memang agak slow di sekitar Slim River, Teluk Intan dan Gopeng kot...Then dah beransur ok...Kami berhenti rehat di Tapah untuk topup minyak and touch n go...Perjalanan di teruskan lagi...Kami touch down Penang lebih kurang kul 2am dan terus ke NASI KANDAR BERATUQ...Itu adalah perkara  yang biasa dilakukan if kami balik ke Penang...Dah makan kenyang2 baru balik umah dan Zzzzzz...

...Nasik + ayam goreng + kuah kari...

...Alhamdulillah kenyang...

30 April (Sabtu)

Bangun awal jugak sebab nak hantar En DF saya ke Butterworth...Direct ferry PEN - LANGKAWI dah sold out..So terpaksa lah naik bas ke Alor Star...Then ke Kuala Kedah...Dari Kuala Kedah baru amek feri ke Langkawi...Katanya orang punya lah ramai...bayangkan naik bas kul 9.45am...Pukul 11.30 sudah sampai...Beratuq beli tiket feri dapat kul 2.30pm..Panjang kan perjalanan??Fuuhhh sebab dh tau memang akan jadi macam tu so pepagi lagi kami dah p breakfast kat PASAR TAMAN TUN SARDON...Peberet spot untuk bekfast...Ermmm sedapnya dapat makan SERABAI, SANDWICH KETAM dan TEH TARIK KOMTAR...

...Apam RM0.40/pc...

...Serabai...

...Kuah Manis utk cicah Serabai...

...Sandwich Ketam yg menjadi kegilaan...

...Teh Tarik KOMTAR yang kaw...

Di petang hari, telah berjanji temu sama Boboy and Razia...Lepak di Gurney Plaza...Dari DOME then kami ke COFFEE BEANS...Korang boleh bayang rancak tak rancak kan kami dok menyembang + gosip...Sedar tak sedar dari kul 5 pm sampai kul 10pm...Kering ayaq liuq kot...Tapi sangat seronok dapat jumpa kengkawan...Dah lama tak bercerita dalam keadaan kegembiraan bersama kawan2...Balik umah terus out...Ohh enak nya dapat bantal....ZZzzzzz

1 May (Ahad)

Selamat pagi ahad...Arini hari Buruh...Seperti biasa, bangun pagi akan ke Pasar Taman Tun Sardon untuk bekfast...Tapi pagi ni pergi berdua saja dengan Elly...En DF kat kampung dan Jack dok tidoq lagi...Pagi ni ingat nak makan sandwich lagi tapi sudah sold out...Sangat sedey...So makan capati saja...Capati yang dijual kat sini memang sangat lembut...Sangat mengenyangkan diminum bersama nescafe o suam...

Tengah hari bershopping di TESCO bersama mama...Beli barang2 nak wat BBQ untuk malam ni...Balik rumah dok tolong2 apa patot...Lama tak masuk dapuq tolong2 buat semak...(Ha kau stetment jujur!!)

Sebelah petang mengajak Cik Azwa berwindow shopping di QUEENSBAY MALL...Dari roundabout dah jem orang berpusu-pusu nak masuk ke sana...Hanya berwindow shopping...Takdak yang menarik minat walalupun sale sana sini...Sedar tak sedar dah dekat kul 7.30pm...Owh kena pegi fetch En DF kat jeti...Feri dari Langkawi pukul 5pm so lebih kurang jam 8 dia akan sampai...Bergegas ke Jeti....Jalan jem lagi...Bosan betul kalau ada cuti panjang ke,cuti sekolah ke Penang memang sangat pack dengan kereta dan manusia!








Dari jeti terus pulang ke rumah...Owhh acara BBQ sudah bermula...Dah macam tetamu pulak aku...Sampai2 terus dh siap sedia and makan....Apa lagi let's makan-makan....Enjoi berBBQ bersama family...Bukan selalu u ols dapat merasa VALUE TIME camni...Lepas berborak-borak panjang sambil tersadai macam ulor sawa, g hantar Cik Azwa pulang...Dan berakhir sudah hari Ahad...Esok tu Monday dah nak balik...Tak bestnya!!

...Sempat posing dgn Mama...


...Elly dgn Tok aku (seksi aih tok aku ni)...

...Abah + Mama + Jack...
2 May (Isnin)

Arrgghhh rasa macam malas nak packing barang nak balik ke KKB...3 hari kat Penang memang takkan penah puas...Tapi perlu diteruskan jugak...Pagi ni still ke Pasar Taman Tun Sardon...ersama En DF dan Cik Azwa...Bekfast kue teow th'ng...Fuuhh sedapp okeh...Maka terlaksana jugak lah nak berbekfast dgn makanan2 yang telah di list down...hehehe...


...Kue Teow Th'ng for me and En DF...


...Roti Jala Cik Azwa yg punya...

Lepas breakfast, kami ke Sungai Ara untuk membeli jeruk...Ya Penang memang terkenal dengan jeruks especially Jeruk Pala (Nutmeg)...Well aku tak suka sangat tapi dah orang kirim so beli kan sajo...Di samping jeruk, ada jugak staff yang kirim kuah rojak jenama MAK BEE...Oh kelazatan kuah rojak MAK BEE memang tiada tandingan...


...Singgah beli jeruk...

Pi sana p sini, jam dah dekat pukul 2pm...Oh sudah tiba masa untuk berkemas dan pulang...Gerak dari Penang jam 5petang dan tiba di KKB jam 1 pagi...8 jam stuck atas highway...Memang sudah dijangka...CUti2 panjang memang highway akan jem gilerr...Pasrah...dan esok tu EL...Sebab kepenatan duduk dalam keta...







Maka  selesai lah cerita pulang ke kampung...

4 comments:

azmnor said...

Salam buZuediany...,

Nampak besttttttttt nya....kecor ayaq liuq......

Buzu Ediany said...

Salam azmnor

huhu mmg lazat...moh ke penang jalan2 carik makan

Yan said...

eee sedapnya serabai tu.. cicah cam tu lagi sedap..

Buzu Ediany said...

Kak Yan

Serabai ni mmg sedap n femes...kuah dia pekat manis menambahkan lg kelazatan...anda mst try...for sure u give a good review...